Välja rätt kniv

Att köpa en ny kniv kan ibland vara svårt, det finns så mycket att välja på! Vi ska i denna korta guide försöka att göra det lite lättare för dig att hitta rätt kniv för just dina behov. Till höger har du en checklista på vad du ska tänka på innan du köper en kniv eller frågar om råd. Det är även dessa områden vi tar upp i texten nedan.

Budget

Det kan vara bra att först fundera hur mycket pengar man är beredd att lägga på kniven. Köpa billigt och byta ut efter några år eller köpa lite dyrare och ha en kniv som duger i många år framöver?

Är en billig kniv billig?

Vi på Knivbutik kämpar hårt med att bara ha prisvärda och kvalitativa produkter i sortimentet och fasar hela tiden ut modeller som inte håller måttet. Men trots det så finns det oftast en väldigt bra anledning till att vissa knivar är dyrare än andra. Det gamla ordspråket ”Den som köper billigt köper ofta dyrt” gäller även i denna bransch.

En lite billigare kniv behöver inte vara ett dåligt köp, framförallt inte om du bara ska använda den till att sprätta upp ett brev någon gång ibland. Då kan det vara mer intressant att lägga lite mer pengar på en kniv som du vet med dig kommer att användas ofta och mycket. Kanske en kniv som du måste våga förlita dig på i situationer där livet står på spel. Eller åtminstone till situationer då det kan bli riktigt besvärligt om kniven skulle ge vika som till exempel under älgjakten eller på fiskesemestern.

Livstidsgarantier eller inte?

En dyrare kniv är oftast dyrare av en god anledning. Många gånger är garantin bättre, ta ESEE som exempel. Deras knivar är inte de billigaste men de har livstids garanti vad som än händer, ”No questions asked”. Du läste rätt! Skulle någon av deras knivar gå sönder så skickar man den bara till oss och får en ny kniv tillbaka utan att behöva förklara vad som har hänt. En livstids försäkring helt enkelt som ingår i priset, hur mycket är inte det värt?

Knivens uppbyggnad och materialval påverkar priset

Ergonomin hos en kniv i den övre priskategorin är ofta bättre då man har lagt ner tid och pengar på att testa och designa knivmodellen.

Hållbarheten ökar då man inte behöver snåla på mängd och kvalitet på materialen. Stålet i kniven är ofta ”bättre” hos en lite dyrare kniv. Ett stål av högre kvalitet är vanligtvis mer stryktåligt, håller skärpan längre och går att slipa till en högre skärpa än vad man kan få hos ett billigare stål.

Hur mycket kostar en bra kniv?

Minst 600 kr kostar en bra kniv i en mellanstor storlek, då har du rensat bort de sämsta. Med det sagt så kan du hitta guldkorn även under 600 kr, speciellt om det är mindre knivar. Ju mindre, desto billigare.

Sist men inte minst så är det jäkligt mycket roligare att äga och att arbeta med en kniv från det lite högre prissegmentet. En kniv som andas kvalitet, som har perfekt ”fit & finish”, ligger skönt i handen och bara fungerar utan att klaga!

Vad ska jag ha kniven till?

Att välja rätt kniv är inte alltid enkelt

När du väl har bestämt dig för vad du är beredd att betala för kniven så är det dags att fundera på vad den huvudsakligen ska användas till. Ska du ha en kniv till alla uppgifter eller ska du ha många knivar som är specialiserade för respektive arbetsområde?

Bra att ha i åtanke när du väljer är att en stor kniv kan utföra det mesta som du kan göra med en liten kniv, men en liten kniv kan inte alltid göra det som en stor kniv kan. Jag är en stor förespråkare för att ha många knivar, livet blir ju så mycket enklare då! Visst, du kan ju filéa fisk med en machete och röja sly med en filékniv men det är ju så besvärligt…

Det finns en mängd olika knivar, som till exempel fällknivar, överlevnadsknivar, jaktknivar, fiskeknivar, kastknivar, bowieknivar, köksknivar, neck knives och många många fler. Nedan beskriver vi lite mer vad du ska köpa för kniv beroende på vad du ska använda kniven till.

Vilken EDC (Every Day Carry)-kniv ska jag välja?

Att bära kniv till vardags kan många gånger underlätta livet. Själv har jag alltid minst en kniv på mig och den används flitigt. En EDC-kniv är ofta av det lite mindre slaget och förväntas inte utföra några stora och tunga arbetsuppgifter utan snarare tvärtom, de små lätta uppgifterna i vardagen som gör livet lite enklare. Typiska jobb för en EDC-kniv är att:

  • öppna förpackningar, brev eller kartonger
  • kapa tejp och snören.

Dessa uppgifter lämpar sig utmärkt för en fällkniv. Det är en av anledningarna till att många väljer att just bära fällknivar som EDC. Låg vikt, lätta och snabba att fälla ut är egenskaper som värdesätts högt. Väljer man att bära en fällkniv så är det dock viktigt att tänka på att en fällkniv sällan eller aldrig tål lika tuffa tag som en kniv med fast blad gör, den har helt enkelt fler svaga punkter som låset och pivot-skruven. En fällkniv ska därför användas med förstånd, den ska inte bändas och brytas med, den ska heller inte vara förstahandsvalet när man ska tälja. Även om de allra flesta fällknivar står pall för att tälja en korvpinne någon gång ibland.

Förslag på EDC-kniv

Spyderco tillverkar enligt mig de bästa fällknivarna på marknaden i förhållande till priset, de har dessutom väldigt många modeller att välja bland.

Små knivar med fast blad kan också vara bra val som edc-kniv. Många väljer då så kallade ”neck knives”, knivar som hänger i sin slida runt halsen i ett snöre eller kedja. ESEE Izula är ett exempel på en bra neck knife. Neck knives har ofta en låg profil och kan hänga ”osynligt” under tröjan eller jackan. När de hänger utanpå kläderna så är de lättillgängliga och kan snabbt dras ut ur slidan för att då snabbt kunna användas.

Vilken fiskekniv ska jag välja?

Hur ska då en bra fiskekniv vara? Ja det beror helt och hållet på vad du vill göra med kniven. Om vi börjar under fiskets gång så kan man behöva kapa linor, öppna korvpaket och sprätta upp fisken. Till detta duger det ofta med en mindre kniv, gärna rostfri då den kan komma att ha mycket kontakt med vatten. Vill du ha en riktigt rostfri kniv rekommenderar jag helt klart ett kvalitetsstål som H2 och LC200N. En fällkniv kan många gånger fungera bra, nackdelen är hygienen då blod och smuts kan komma in i knivens konstruktion. Då kan istället en liten smidig fastbladskniv vara ett bättre val, gärna med ett handtag som ger ett bra grepp så att man inte slinter när man är hal om händerna. Knivslidan får gärna vara av syntetmaterial (t. ex. Kydex) så att den är lätt att rengöra.

Ska man göra upp en eld under fisket bör man ha en lite större och kraftigare kniv till hands som tål tuffa tag. Här är det inte lika viktigt att den är rostfri eftersom den antagligen inte kommer att ha lika mycket kontakt med vatten.

När fisken är bärgad och ska tillagas så vill man ibland kunna filéa den. Då ska man inte kompromissa utan använda en riktig filékniv, resultatet blir så mycket bättre då. Välj gärna en kniv med ett gummerat grepp som sitter bra i handen. Anpassa storleken på kniven efter fiskens storlek, rätt längd gör arbetet enklare och roligare.

Vilken jaktkniv ska jag välja?

Att välja jaktkniv är inte det lättaste. En jaktkniv ska många gånger kunna utför en lång rad uppgifter och många gånger vill man hålla vikten på packningen nere då man kanske ska röra sig långa sträckor och ha mycket grejer med sig i ryggsäcken. Därmed vill man ofta att en kniv ska fungera till allt. En fastbladskniv är många gånger att föredra då de kan användas till en större bredd av arbetsuppgifter och hygienen är av stor vikt. Men en fällkniv i fickan som backup är inte så tokigt då de väger lite och kan snabbt plockas upp för att sprätta ett korvpaket. Med den huvudsakliga jaktkniven kan man vilja öppna det fällda viltet, passa (ta ur), sota, grovstycka, tälja grillpinnar och processa ved.

Att tänka på vid val av jaktkniv

Storleken är här av stort intresse, man vill inte ha en större kniv än nödvändigt men absolut inte en kniv som är för liten heller. I vissa jägarkretsar är det lite status att ha en så liten jaktkniv som möjligt. Detta är bara trams tycker jag och man bör välja kniv efter ändamålet. En tumregel är att ju större vilt som ska jagas ju större kniv behövs. Kniven ska helst inte ha ett stort parerskydd som kan komma att vara i vägen under passningen. Ett bekvämt grepp som ger bra med friktion är att föredra. Precis som vid fiske så tycker jag att en syntetisk slida är att föredra då de är betydligt lättare att hålla rena.

Jaktkniv av kolstål eller rostfritt stål?

Det är en smaksak. Knivar med kolstål behöver lite mer omvårdnad men är istället lättare att skärpa i fält och ger lätt en mycket bra egg att arbeta med. Ett rostfritt stål ställer inte samma krav på underhåll och håller ofta skärpan längre.

Kniv för vildsvinsjakt

Vid vissa typer av jakt (som till exempel vildsvinsjakt) kan en avfångningskniv/stickkniv vara nödvändig. Den bör vara dubbeleggad och ha ett ganska så långt blad. För avblodning av tamboskap rekommenderar Jordbruksverket att bladet ska vara minst 20 cm, många jägare anser att ett blad på 17 cm och uppåt duger.

Flå- och slaktknivar

När viltet väl är bärgat och det ska flås så kan en dedikerad flåkniv vara bra att ha. En flåkniv ska gärna ha en kraftig böj på bladet och en spets som inte med lätthet penetrerar köttet.

När bytet är flått ska det styckas. Då underlättar det att ha ett par nyslipade slaktknivar till hands. Gärna en urbeningskniv och ett par andra styckknivar av varierande storlek. Naturligtvis kan man klara sig med bara en kniv men det blir så mycket enklare med flera. Slaktknivar är dessutom oftast väldigt billiga, delvis på grund av att de ofta levereras utan slida.

Vilken kökskniv ska jag välja?

Knivar till köket är inget som vi har specialiserat oss på men vi kan ändå erbjuda några bra alternativ och ge några goda råd kring valet.

Precis som då du mekar med bilen så är det i köket viktigt att ha tillgång till många verktyg. Att ha flera bra köksknivar att välja bland när man lagar mat tycker jag är ett måste. Många gånger är köksknivarna de knivar som används mest så här ska man inte snåla.

En riktigt stor kockniv tycker jag bör vara det första man ska prioritera. Med den kan man utföra en stor rad av de matlagningsuppgifter som förekommer. Komplettera sedan med några mindre knivar för diverse göromål.

Vilken kniv för friluftsliv, överlevnad och bushcraft ska jag välja?

Detta är ett mycket brett område och alla gör vi olika saker ute i skogen och ställer olika krav på vår utrustning. Vissa bygger kojor och andra bygger pilbågar och gör fällor. Det vanligaste och kanske viktigaste är nog trots allt att på ett eller annat vis bygga upp en eld. Kniven/knivarna ska då klara av uppgifter som att bygga en värmereflektor, bygga upphängningsanordningar för att tillreda mata, fälla träd, spänta ved, göra fjäderstickor och till sist så kanske man också vill kunna skrapa eldstålet på knivens rygg.

Jag vill verkligen rekommendera att man vid friluftsliv, där inte vikten på packningen är kritisk, har med sig i alla fall två typer av knivar, gärna i sällskap av en ihopfällbar såg. En större kniv, typ bowiekniv, som används till att fälla träd, klyva ved och andra jobb som underlättas av att kniven har lite vikt och ett längre blad. För mindre uppgifter som att göra späntstickor, tälja grillpinnar och förbereda mat är en mindre överlevnadskniv ett bra komplement. Med denna utrustning kommer man väldigt långt i de flesta situationer.

Vill man verkligen inte släpa runt på flera knviar så får man försöka att hitta en kompromiss. En mellanstor överlevnadskniv som är stor nog för att kunna hugga och klyva, men liten nog för att kunna utföra de mindre arbetsuppgifterna utan att kännas allt för klumpig. Ett bra exempel på en sådan kniv är ESEE 6.

Varumärken som tillverkar bra knivar för ovanstående typ av aktiviteter är till exempel: CondorFällknivenESEE och Ka-Bar.

Vilken kastkniv ska jag välja?

Svaret är i hög grad beroende på din budget som vi avhandlade i den första punkten i denna guide. Jag rekommenderar att man köper så stora och tunga knivar som möjligt och det hänger vanligtvis ihop med priset. Större knivar är nästan alltid dyrare.

När man kastar med lite större kastknivar är det betydligt lättare att hinna se vad som händer och därmed kunna finslipa sin kastteknik. De fastnar lättare i måltavlan, de är mindre känsliga för vind och mer förlåtande för små misstag.

Kastteknik

Valet av kastkniv beror också på vilken kastteknik som man planerar att använda. Det finns två huvudsakliga kasttekniker, ”Spin” (roterande) och ”No Spin” (ej roterande). Namnet på teknikerna förklarar sig själva, vid ”Spin” så roterar kniven i luften och vid ”No Spin” så flyger de rakt. Att kasta roterande är betydligt enklare och är det som vi rekommenderar för nybörjaren, knivens utformning är då mindre viktig. Ska man kasta utan rotation så är knivens utformning av större vikt, man vill då ha ett så rakt och slätt skaft som möjligt. Knivar av kunai-modell som har en ring längst bak på skaftet är då mindre lämpliga. Oavsett vilken teknik som du väljer att använda så är Youtube som vanligt en riktig guldgruva.

Roterande kastteknik

Här kommer en snabb guide om hur man kommer igång med roterande (Spin) kastteknik:

  • Steg 1

Ställ dig ca 1,5 m-2 m från tavlan. Håll kastkniven med bladet i handen. Din kniv ska nu rotera ett halvt varv innan den sätter sig i tavlan. Justera avståndet tills dess att dina knivar fastnar i tavlan så rakt som möjligt. Sitter knivarna i tavlan med spetsen pekandes nedåt så har de roterat för långt, minska då avståndet. Sitter de i tavlan pekandes uppåt öka då avståndet något.

  • Steg 2

När du behärskar steg 1 så kan du öka avståndet till tavlan till ca 3 m. Håll nu kniven i skaftet. Kniven ska nu rotera ett helt varv innan den fastnar i tavlan. Justera avståndet vid behov.

  • Steg 3

När du väl behärskar steg 1 och 2 så kan du utöka avståndet ytterligare och variera hur du greppar kniven.

Vid ca 4,5 m håll i bladet, vid ca 6 m håll i skaftet och så vidare

Tips:

  • Tillverka tavlan genom att kapa en skiva från en grov stock som man sedan monterar på någon typ av ställning. Gör gärna skivan rejält tjock så kan du i efterhand kapa bort ytskiktet som har blivit slitet.
  • Bär alltid skyddsglasögon, knivarna kan studsa långt bakåt!
  • Barn kan kasta kniv men aldrig utan en vuxen i närheten.
  • Skaffa gärna minst 3 st kastknivar så blir lättare och roligare att lära sig.
  • Sätt fast en bit färgstark paracord på knivarna så hittar du dem lättare om du skulle missa tavlan.
  • Kastknivarna ska helst inte ha en vass egg utan bara en vass spets.